Post Traumatische Stress Stoornis
 
Mensen die een ernstige fysieke of psychische bedreiging hebben meegemaakt als gevolg van migratie, oorlog, seksueel misbruik, ziekte, geweld, verkeersongelukken of ongelukken op het werk of in de familie kunnen ernstig ontregeld raken. In eerste instantie denken patiënten dat het allemaal wel meevalt. Ze denken sterk te zijn en het allemaal wel alleen op te kunnen lossen. Toch heeft de ervaring een grotere impact op hun leven gehad dan ze eigenlijk zouden willen. De klachten sluimeren erin, maar worden vaak steeds hardnekkiger.
 
Op sommige momenten kun je last hebben van herbelevingen, of terugkerende negatieve herinneringen. Soms zie je iets en word je plotseling aan je verleden herinnerd. Je hebt problemen met concentreren en ook het slapen gaat slecht. In sommige gevallen ben je overdreven op je hoede, je vermijdt bepaalde plekken en je reageert veel vaker dan vroeger kribbig en geïrriteerd. Sommigen ervaren zichzelf als een wandelende tijdbom die bij het minste geringste kan exploderen. Anderen voelen zich ontheemd, vervreemd van anderen en hebben moeite om hun emoties te laten zien. Bij veel gevallen verdwijnt voor de cliënt elk toekomstperspectief. Het gevoel van grip te hebben op het eigen leven is vaak ernstig aangetast. Depressie en drug (alcohol)gebruik liggen dan op de loer.
 
PTSS kan behandeld worden door medicatie en gesprekstherapie. Bij onverwerkte trauma’s kan EMDR ingezet worden. Deze laatste blijkt uit onderzoek zeer effectief.
 
De coaching van Human Social Support is niet gericht op behandeling of verwerking, daarvoor verwijzen wij naar therapeuten, psychologen en psychiaters die hiermee ervaring hebben. De coaching richt zich op het inzichtelijk maken van de gevolgen van de klachten en grip te krijgen op de huidige stress veroorzakende factoren. De coaching kan gedeeltelijk bestaan uit begeleiding gericht op het tijdelijk ontlasten van de cliënt. Daarnaast kan het gaan om het aanleren van nieuwe vaardigheden en omgangsstrategieën. Omdat de naaste omgeving vaak niet goed begrijpt wat er aan de hand is, worden deze indien gewenst bij de coaching betrokken. De behandelaar en coach houden vaak goed contact om de lijdensdruk en belastbaarheid van client te bespreken. De coaching is erop gericht het gevoel van zelfredzaamheid te vergroten en eventuele overbelasting en sociale ontwrichting te voorkomen. De coach is daarbij dagelijks aanspreekbaar.

Wil u meer informatie over wat Human Social Support voor u kan betekenen, neem dan telefonisch contact op of maak gebruik van het contactformulier.© 2009 - 2021 HSS-COACHING   |   info@hss-coaching.nl   |   Disclaimer   |   Aktief Webdesign